Ajuntament del Catllar

El CatllarEl Catllar

Llocs d'interès i Rutes

Església de Sant Joan Baptista

L'església parroquial, dedicada a Sant Joan Baptista, és un edifici emblemàtic de la vila i una de les construccions religioses més importants de la seva època al Camp de Tarragona. Construïda al mateix lloc on hi havia l'anterior temple romànic.

Les obres s'iniciaren l'any 1776 i es beneí l'any 1790. L'autor de la traça original de l'església, de gran rigor geomètric, fou l'arquitecte Joan Antoni Rovira i Fraga. Posteriorment s'incorporà l'arquitecte Josep Prat i Delorta,  del qual es destaca la intervenció en la traça del campanar;  l'arquitecte Josep Carafí es féu càrrec de la direcció de l'obra així com de la talla de diversos elements escultòrics.

L'església és d'estil classicista amb certs trets barrocs; la seva façana és de línies clàssiques, capçada amb un frontó triangular flanquejat per dos airosos gerros. També la portalada és presidida per un frontó, en aquest cas semicircular, damunt del qual hi ha una fornícula amb la imatge del patró. A banda i banda de la porta hi ha l'escut dels Queralt (senyors del castell i de la vila en el moment de la seva construcció) i el de Sant Joan Baptista respectivament. El campanar, magnífic pel seu disseny i acurada execució, tot ell de carreus de pedra com la façana, és un element primordial de l'edifici parroquial. Té un primer cos de planta quadrada, un segon vuitavat, amb esvelts finestrals, i un tercer, també vuitavat de diàmetre més petit, amb ornament de balconets amb gerros en ambdós costats de cada finestral; l'acabament és una coberta barroca molt gràcil amb finestrals ovalats profusament decorats.

 

Ajuntament del Catllar
Plaça de la Vila, 1
43764 El Catllar
Tel. 977 653 101 Fax 977 653 108