El Catllar recull 2.878 kg de roba usada gestionats per Formació i Treball durant el primer semestre de 2024 

  • L’Ajuntament del Catllar manté el seu compromís amb el compliment de la nova Llei 7/2022, del 8 d’abril, de residus i sòlids contaminats per una economia circular

  • Aquesta recollida s’emmarca dins el projecte tèxtil de Formació i Treball, basat en un model d’economia solidària i circular, que permet generar ocupació per a les persones en situació d’exclusió social o en risc de vulnerabilitat mitjançant el respecte pel planeta

El Catllar (20 d’agost de 2024).- L’Ajuntament del Catllar, en col·laboració amb Formació i Treball. ha recollit 2,878 quilos de roba de segona mà durant el primer semestre de l’any a través dels dos contenidors que hi ha al municipi., situats als carrers Camí del Castell i Eufemià de Queralt. El juny ha estat el mes que s’ha recollit  més roba en aquests primera meitat d’any: 626 quilos. Aquesta quantitat se suma als 4.239.000 quilos que l’entitat social ha recollit a Catalunya, que seran processades a la nova planta de Sabadell, la més gran i avançada del sud d’Europa.

De nou aquestes xifres en positiu indiquen que cada vegada en major mesura la ciutadania té com a referent els contenidors de la Fundació, per realitzar donacions de roba i complements en bon estat que ja no utilitzen. Una aposta per millorar la gestió del residu tèxtil municipal i sumar-se així al canvi de paradigma que esdevé la indústria de la moda, la segona més contaminant del món.

El projecte tèxtil de Formació i Treball

Com a valor diferencial del projecte de Formació i Treball, subratllar que per cada 31.300 kg recollits, l’Entitat genera 1 lloc de feina destinat a una persona en risc d’exclusió social.

Dins la jerarquia de residus, la primera és la reducció, per això considerem l’Educació Ambiental una peça clau per fer protagonista la ciutadania de la seva pròpia transformació sostenible i ecològica: per avançar cap a un consum responsable i la cura de la nostra casa comuna. A través d’una correcta i completa sensibilització en matèria de sostenibilitat mediambiental i social, és possible fomentar el reciclatge tèxtil entre la població. Com agents actius del canvi, per tal de transmetre nous coneixements d’una forma dinàmica, Formació i Treball imparteix sessions d’educació ambiental, formant a personal docent i participant en accions ambientals de consum responsable. Durant el primer semestre de l’any, l’entitat ha desenvolupat 120 activitats en les que han participat 2.531 persones.

El 63% del tèxtil gestionat per la Fundació es recupera i canalitza per a la seva reutilització a través dels punts de venda de la marca Moda re-, propis (37) i de tot l’Estat (160), per a la comercialització solidària o la donació a través dels Programes d’Entrega Social a famílies que es troben en situació d’exclusió social. Espais de venda moderns i competitius que trenquen l’estigma del consum de la roba de segona mà i aposten per la moda ètica i sostenible. A més, també es destina a l’exportació internacional, per la seva alta capacitat d’acceptació de la roba de segona mà.

D’altra banda, la Fundació promou processos de reciclatge post consum per a peces de roba que ja tenen un desgast excessiu i a les quals no se’ls pot donar una segona vida. Aquests processos suposen el 31% del material tèxtil que gestiona l’entitat. En aquest àmbit, i des de fa ja dos anys, s’ha introduït una activitat d’alt valor afegir: la tecnologia Fibersort, implantada, primer a la planta de Sant Esteve Sesrovires, i ara a Sabadell, amb la col·laboració de la Cooperativa Moda re-. Aquesta tecnologia d’espectroscòpia de l’infraroig proper (NIR), pionera al sud d’Europa, permet la identificació precisa de la composició de les fibres de la roba.

En definitiva, residus que es converteixen en recurs a través de la seva gestió: en oportunitats laborals per a persones en situació de vulnerabilitat que fan possible aquesta reutilització, en matèria primera post-consum per a la creació de nous productes reciclats i fins i tot en fibres per a la recerca i la investigació.

Una col·laboració amb l’Ajuntament del Catllar en l’àmbit dels ODS

L’aportació de Formació i Treball amb la inclusió laboral de persones en situació de vulnerabilitat social està compromesa amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que s’emmarquen dins l’Agenda 2030 de Nacions Unides. Es tracta d’un pla d’acció perquè els governs, empreses i societat civil cooperin en cadascun dels objectius específics. Els objectius específics en els quals treballa Formació i Treball van en la línia dels següents ODS: erradicar la pobresa a tot el món i en totes les seves formes (OD1); garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tothom (ODS 4); aconseguir la igualtat de gènere i empoderar a totes les dones i nenes (ODS 5); promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l’ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom (OD8); garantir modalitats de consum i producció sostenible (ODS 12); adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els efectes d’aquest (ODS 13); i enfortir els mitjans per implementar i revitalitzar l’aliança mundial pel desenvolupament sostenible (ODS 17).

 Sobre Fundació Formació i Treball

La Fundació Formació i Treball (www.formacioitreball.org), promoguda per Càritas Diocesana de Barcelona al 1992, és una de les empreses d’inserció referents per a la creació de llocs de feina dirigits a persones en risc d’exclusió social. Des de la seva creació hem atès a més de 49.000 persones amb un model d’economia circular que impulsa l’ocupació, la sostenibilitat econòmica i el respecte pel medi ambient i a més de 121.000 famílies proveint-les de productes de primera necessitats com aliments, roba i mobles domèstics. La Fundació treballa des d’un compromís basat en la justícia social, posant les persones i les seves necessitats en el centre de l’activitat, amb l’objectiu d’empoderar-les per entrar al mercat laboral. Els nostres valors marquen les nostres actuacions: mantenir l’esperit de Càritas al servei de les persones, l’empatia social, la dignitat, la transparència, la sostenibilitat, la proactivitat i el treball en xarxa.

Més informació: Èlia Murgou Ampurdanés – 699095283     emurgou@formacioitreball.org

L'Ajuntament

Ajuntament del Catllar
Plaça de la Vila, 1
43764 El Catllar

Contacte i horari
d'atenció al públic

977 653 101
ajuntament@elcatllar.cat

*** Horari d'Hivern (de l'1 d'octubre al 31 de maig):

Matins: de dilluns a divendres de 9h a 14h

Tardes: dimarts i dijous, de 16 a 18:30 h.

*** Horari d'Estiu (de l'1 de juny al 30 de setembre):

De dilluns a divendres, de 9:30h a 13:30h.

SUBSCRIU-TE AL NEWSLETTER

Escriu la teva adreça de correu electrònic i clicka "Comprovar subscripcions".
Automàticament apareixerà el llistat de les temàtiques a les que estàs subscrit per que les puguis gestionar.

Llista les subscripcions

LlistaEstatAccions
Informació Municipal (CAT)  
Visita el Catllar (CAT)  
Viure al Catllar  

Segueix-nos a les xarxes